Pároknak

Párkapcsolati harmónia a mindennapokban

A párkapcsolatok bár rengeteg szép pillanatot tartogatnak, sok feszültséget, konfliktust is hoznak az ember mindennapjaiba. Szeretettel várom azokat a párokat, akik készek egy pártatlan fél előtt beszélni a porblémáikról, szívesen megtanulnának őszintébben kommunikálni egymással, és hajlandóak változni a kapcsolatuk érdekében.

Mivel fordulhatnak hozzám?

A leggyakoribb témák, amelyekkel foglalkozom

Párkapcsolati konfliktusok kezelése

Természetesen minden párkapcsolatban vannak kisebb-nagyobb súrlódások, úgy gondolom, egyáltalán nem mindegy, hogy ezek építik vagy rombolják a pár egységét. Amennyiben úgy érzik, a konfliktusaikban bántják egymást, csökken az önbizalmuk, nem mernek őszinték lenni egymással, és nem találják a megoldást, érdemes szakemberhez fordulniuk.

Párkapcsolati döntések (elköteleződés, szakítás, válás)

A párkapcsolatok természetszerűleg változnak az idők folyamán, hol közelebb, hol távolabb érezzük magunkat a másiktól. Azonban vannak olyan pillanatok, amikor érezzük, hogy döntenünk kell – együtt, még mélyebb elköteleződéssel, vagy külön folytatjuk utunkat. Amennyiben nem tudják eldönteni, hogyan alakuljon kapcsolatuk jövője, vagy már döntöttek, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá a megvalósításhoz, hogyan készüljenek rá, egy szakember sokat segíthez a célok tisztázásában.

A bizalom helyreállítása (megcsalás, féltékenység)

Sok olyan esemény történhet két ember életében, amely megrendíti az egymásba vetett bizalmukat – részben kettejük közös történetében, részben a saját korábbi életükben is. A bizalom helyreállításához érdemes tisztázni, milyen korábbi sebeket hordozunk magunkkal akár családunk, akár előző párkapcsolataink történetéből, és különválasztani ezeket a jelenlegi kapcsolatunk terheitől. Ezekben nagyon sokat segíthet egy pártatlan, a kapcsolatot kívülről személélő szakember.

Kommunikáció, érzelemkifejezés

A jól működő intim, hosszútávú párkapcsolat legfőbb titka a kommunikációban rejlik. Ahhoz, hogy meghittséget, elfogadást, bizalmat tapasztaljunk meg kapcsolatainkban, szükség van rá, hogy tisztában legyünk érzéseinkkel, megfelelően tudjuk azokat közvetíteni a másik fél felé, és hogy befogadóak legyünk párunk érzéseire, gondolataira. Az asszertív, illetve az erőszakmentes kommunikáció kimondottan hasznos és könnyen elsajátítható eszköz arra, hogy javítsuk kapcsolatunk működését.

Kapcsolódás a tág családhoz (konfliktusok, függetlenség)

Sok párkapcsolatban jelent gondot a származási családhoz való túl szoros vagy túl konfliktusos viszonyulása egyik vagy mindkét félnek. Ahhoz, hogy elkötelezett, hosszútávú párkapcsolatunk jól működjön, tudnunk kell megfelelően kezelni a családjainkhoz fűződő viszonyunkat és az azoktól elválasztó határainkat. A párterápián teret kaphat mindkét fél arra vonatkozóan, hogy letisztázza szükségleteit és elvárásait mindkét családhoz fűződő viszonyában.