13. október 2017 · Konfliktuskezelési tippek, avagy mi is az az EMK? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva · Categories: Egyéb

Az erőszakmentes kommunikáció (EMK) a konfliktuskezelés egy igen hatékony eszköze, melynek alapvető elveiről és elemeiről olvashat a bejegyzésben.

More »

22. szeptember 2017 · Ki vagyok én? – 2. rész bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva · Categories: Egyéb

A cikk előző részében az identitás néhány meghatározó elemét ismerhettük meg: a testi érzékleteink, az érzelmeink, a történetünk egyedi jellegéről esett szó. A folytatásban az általunk vitt szerepek, csoportok, értékek személyiségformáló erejéről olvashat.

More »

10. augusztus 2017 · Ki vagyok én? – 1. rész bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva · Categories: Egyéb

Ön választ tud adni arra a kérdésre, hogy kicsoda valójában? Gondolkodjon el pár percig, majd olvassa tovább a cikket!

More »

05. április 2017 · Kapcsolatfüggő vagyok? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva · Categories: Egyéb

Nehéz kilépnie egy kapcsolatból, annak ellenére is, hogy úgy érzi, az már nem működik? Felnőtt életében szinte nem volt olyan időszak, hogy egyedül lett volna? Tart attól, mi lenne, ha egyedül maradna? Úgy érzi, nem önmaga a kapcsolatban? Sokat szorong? Olvassa el a következő jellemzéseket, és az állításokra pillantva próbáljon őszinte lenni önmagához – valójában mennyire függ a kapcsolatától?

More »

02. március 2017 · A tapasztalatlanság miatti szorongásról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva · Categories: Egyéb

Nem volt még párkapcsolatod? Alig van tapasztalatod a másik nemmel? Az évek múlásával egyre cikibbnek érzed a tapasztalat hiányát, és rettegsz, hogy kiderül? Attól tartasz, hogy neked ez már sosem fog összejönni? Ne aggódj, ezen mind túl lehet jutni!

More »

30. december 2016 · Hogyan legyünk sikeresek a jövő évben? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva · Categories: Egyéb

A következő cikkben néhány segítő kérdést találhat, amelynek megválaszolásával tudatosabbá válhat az elmúlt év tapasztalataival és a jövő évi céljaival kapcsolatban. Áttekintjük, mi működött, mi nem, milyen álmai vannak, és azokat hogyan valósíthatja meg. Vegyen egy üres lapot és egy tollat kezébe, majd olvasson tovább!

More »

03. november 2016 · Életkerék – egy praktikus önismereti eszköz bemutatása bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva · Categories: Egyéb

Egy nagyon egyszerű, ám praktikus technikát szeretnék bemutatni, amelynek segítségével tisztábban láthatjuk, hol vagyunk pillanatnyilag elakadva, életünk mely területei szorulnak változtatásra, támogatásra, adott esetben szakmai segítség igénybevételére. Nem lesz másra szüksége, csak egy papírra és egy tollra, hogy belevágjon!

More »

21. szeptember 2016 · Nehéz döntések bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva · Categories: Egyéb

Napokig, hetekig tartó tépelődés, álmatlan éjszakák, gyomorgörcs, végeláthatatlan pro és kontra listák körmölése… Ugye ismerősek a nehéz döntések klasszikus tünetei? De vajon mi segíthet kilábalni ebből az állapotból?

More »

12. március 2015 · Mire számítsak a pszichológusnál? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva · Categories: Egyéb

Sokaktól hallom, hogy nagyon izgulnak, mielőtt először látogatnak el pszichológushoz, illetőleg sokan nem is merik rászánni magukat erre, mert túlságosan tartanak ettől a szokatlan szituációtól. Ez a bizonytalanság természetes azonban, hiszen a világon minden új helyzet előtt érzünk némi szorongást vagy izgalmat – ami nem is gond, hiszen ez az izgatottság jelzi számunkra, hogy új helyzetben vagyunk, és felkészíti a testünket-lelkünket arra, hogy aktívan részt tudjunk venni a ránk váró feladatban. Természetesen, ha ez az izgatottság túl erős, előfordulhat, hogy rosszul teljesítünk egy ilyen új kihívás során, netán bele sem merünk vágni. Szerencsére, a pszichológusnál nem lehet rosszul teljesíteni, legfeljebb elbátortalanodni lehet, ha tartunk az új helyzettől. Épp azért, hogy senkit ne a bizonytalanság tántorítson el, álljon itt pár gondolat arról, hogy mire is lehet számítani a pszichológusnál – akár a praktikus, akár a lelki oldalát tekintve. More »

25. október 2014 · Segítőink, a rossz érzések bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva · Categories: Egyéb

Szomorúság, fájdalom, szorongás, düh, irigység, undor – érzések, amelyeket igyekszünk a lehető leginkább elkerülni. Visszahúzónak, bénítónak, kontrollálhatatlannak vagy akár alantasnak érezzük, ha ezek az érzések eluralkodnak rajtunk, és megpróbáljuk a lehető leghamarabb elterelni róluk a figyelmünket, megmagyarázni magunknak, hogy nem kellene így éreznünk. Ám még ha átmenetileg sikerül is a csel, végül mindig visszatérnek ezek az érzések, általában olyankor, mikor időt hagyunk magunknak elmélkedni kicsit, de aztán ismét megrettenünk tőlük, elkezdünk mással foglalkozni, elodázzuk a szembesülést, és az egész kezdődik elölről. More »