Mivel fordulhat hozzám?

Mikor érdemes pszichológushoz fordulni?

Amennyiben úgy érzi, hangulata, teljesítménye tartósan leromlott, egyre kevésbé elégedett az életével, problémái vannak a párkapcsolatával, a családjában, akár a munkahelyén, esetleg olyan egészségügyi problémái támadtak, melyek a stresszes életmódnak köszönhetőek… netán már érzi, hogy valamin változtatnia kell, de még nem érez magában elég erőt ehhez – nos, ezekben az esetekben érdemes szakember segítségét kérni.

A következő témákkal várom Önt:

  • önismeret bővítése, önértékelési problémák
  • nehéz élethelyzetek, elakadások
  • szorongás
  • hangulati problémák
  • munkahelyi, családi, párkapcsolati konfliktusok
  • teljesítménybeli nehézségek
  • pályaválasztás, állásvesztés, karriertervezés
  • kiégés, stressz, túlterheltség

 

Görgessen lejjebb az egyes témák hosszabb leírásához!

 

Önismeret bővítése, önértékelési problémák – Gyakran hozhatja úgy az élet, hogy valamilyen okból szeretné magát jobban megismerni, megérteni, miért kerül bizonyos helyzetekbe újra és újra, esetleg szeretné jobban feltérképezni kiaknázatlan lehetőségeit, erőforrásait – ebben az esetben érdemes lehet pszichológushoz fordulnia, hogy kapjon néhány új nézőpontot, gondolatot, hogy új oldalról pillanthassa meg a saját személyiségét.

 

Nehéz élethelyzetek, elakadások – Amennyiben úgy érzi, nem találja a helyét, elvesztette céljait, és nem érzi jól magát a bőrében, szüksége lehet rá, hogy áttekintsük életének eddigi alakulását, feltárjuk, hogyan jutott ebbe a nehéz, kilátástalannak tűnő helyzetbe, és megtaláljuk azokat az Önben rejlő erőforrásokat – célokat, erősségeket, értékeket, amelyek segíthetnek túljutni ezen a nehézségen.

 

Szorongás – Amennyiben különféle helyzetek szorongással töltik el, akár teljesítményhez, akár kapcsolatokhoz kötötten, például egy vizsgahelyzet, vagy egy ismerkedés, bizonyára Ön is észrevette már, hogy a szorongás csupán tovább rontja a fellépését, közérzetét, és egyre inkább kerülni kezdte ezeket a helyzeteket. A szorongás korlátozza az életterünket, és emiatt egyre több dologról mondunk le, egyre kevesebb új dologra vállalkozunk, míg szép lassan rájövünk, hogy egyáltalán nem ilyen életet akarunk élni, de már nem is tudjuk, hogy változtassunk rajta. Ilyenkor sokat segíthet egy stresszkezelési technika (pl. autogén tréning relaxáció vagy mindfulness meditáció) elsajátítása, a szorongás gyökereinek feltárása, feldolgozása, valamint a komfortzóna tudatos, fokozatos tágítása, hogy ismét teljes életet tudjon élni.

 

Hangulati problémák – Levertség, motiválatlanság, erőtlenség, apátia, elkeseredés, feldobottság, gyorsan váltakozó érzelmi-hangulati állapotok – egészen kimerítő és kétségbeejtő, amikor úgy érezzük, érzéseink uralkodnak felettünk, és nem fordítva. Fontos, hogy ilyenkor feltárjuk, mi okozza a megterhelő állapotot, és felfedezzük, mi segíthet a lelki egyensúlyunk megtalálásban.

 

Veszteség, gyász – Mindannyiunkat érnek különféle veszteségek az életünk során – ez lehet akár egy szerettünk halála, eltávolodása, de akár a munkahelyünk elvesztése, egy nagy költözés, komoly egészségügyi problémák, vagy akár a céljaink, álmaink, lehetőségeink elvesztése is nagyon megviselhet bennünket. Szerencsés esetben van kire támaszkodnunk ilyenkor, azonban előfordulhat olyan helyzet, amikor nincs kivel megosztanunk bánatunkat, vagy félünk, hogy mások nem értenék meg kavargó érzéseinket, esetleg úgy érezzük, hogy már túlnőtt rajtunk a probléma, és képtelenek vagyunk továbblépni – ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni.

 

Munkahelyi, családi, párkapcsolati konfliktusok – Az ember társas lény, s mint ilyen, a kapcsolatok éltető és romboló oldalával egyaránt találkozik. Egyes kapcsolataink feltöltenek, gyarapítanak, kiteljesítenek, mások leszívják az erőnket, bántanak, szorongást keltenek, idegesítenek. Bármilyen kapcsolati nehézségünk legyen is, biztos, hogy valamilyen szinten szenvedünk tőle, hiszen az ember alapvető szükséglete, hogy elfogadják, hogy elismerjék. Épp ezért, kapcsolataink ápolása, saját kapcsolati működésünk megismerése elengedhetetlen a boldogság érdekében.

 

Teljesítménybeli nehézségek – Vizsgaszorongás, tanulási nehézség, állásinterjú előtti izgalom, munkahelyi stressz, életünk területeinek összeegyeztetése – ezek a kihívások mindannyiunk életében előkerülnek valamilyen ponton. A teljesítményünk színvonala általában pontosan tükrözi belső jóllétünk mértékét, épp ezért a teljesítménybeli nehézségek esetén fontos feltárnunk az élet egyéb területeinek állapotát – milyen céljaink vannak, hogyan viszonyulunk saját magunkhoz, mennyire vannak rendben a kapcsolataink? Az ember komplex, bio-pszicho-szociális lény; akkor tud igazán jól működni, teljesíteni, ha minden oldala egyensúlyban van – ennek megvalósításához érdemes lehet szakember segítségét igénybe venni.

 

Pályaválasztás, állásvesztés, karriertervezés – Életpályánk során többször tapasztalhatunk megtorpanást, elakadást, elbizonytalanodást. Ilyen helyzetekben fontos felelevenítenünk, milyen értékek, igények mozgatnak bennünket, milyen célok felé szeretnénk haladni, milyen erőforrásainkra tudunk támaszkodni a továbblépésben. A boldog, kiegyensúlyozott, sikeres élet egyik legfőbb kulcsa, hogy megtaláljuk a hivatásunkat, a helyünket az életben, hogy ki tudjunk teljesedni a mindennapokban és kihozzuk magunkból a lehető legtöbbet – ebben igen nagy segítséget jelenthet egy szakember, aki segít felfedezni magunkban ezeket a sokszor rejtett értékeket, lehetőségeket.

 

Kiégés, stressz, túlterheltség – Előfordulhat, hogy úgy érezzük, elrontottuk az életünket, másik pályára kellett volna mennünk, sosem fogunk igazi eredményeket elérni, esetleg azt látjuk, az érdeklődésünk és a teljesítményünk is egyre csak romlik, alig van már energiánk bármire is. Ilyenkor érdemes áttekinteni, hol csúszott félre a karrierünk, hoztunk-e számunkra nem megfelelő döntéseket, milyen céljaink, vágyaink vannak még a letörtségünk mögött. Egyes esetekben elég egy kis környezetváltozás, máskor újra kell tervezni pályánkat, életvitelünket – a biztos az, hogy van megoldás a kilátástalannak tűnő helyzetre!

 

Várom szeretettel!