21. szeptember 2016 · Nehéz döntések bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva · Categories: Egyéb

Napokig, hetekig tartó tépelődés, álmatlan éjszakák, gyomorgörcs, végeláthatatlan pro és kontra listák körmölése… Ugye ismerősek a nehéz döntések klasszikus tünetei? De vajon mi segíthet kilábalni ebből az állapotból?

Felköltözzek a városba, ahol pezseg az élet, rengeteg a lehetőség, vagy vidéken telepedjek le, ahol kedvesebbek az emberek, és jobb a levegő? Benne maradjak a több éve tartó, szeretetteli, de nem túl szenvedélyes kapcsolatomban, vagy kilépjek, és próbáljam meg valaki mással, hátha megtalálom az igazit? Melyik szakot válasszam az egyetemen: az esztétikát, ami megdobogtatja a szívem, vagy a külkereskedelmet, amiből rendesen meg tudok élni? Most vállaljunk gyereket, mert már itt lenne az ideje, vagy még várjunk vele, és élvezzük az életet?

Számtalan ehhez hasonló döntéssel találjuk magunkat szembe az életünk során, és néha nagyon megszenvedjük ezeket az időszakokat. Azt érezzük, hogy mindkét opciónak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ha így nézem, ez tűnik a jó megoldásnak, ha úgy nézem, az látszik bölcsebb döntésnek. Néha úgy tűnik, a racionalitás és az érzéseink közt kell választanunk, és nem tudjuk, melyik a helyes irány. És miközben tépelődünk, telik-múlik az idő, a közérzetünk egyre romlik, néha már testi tüneteink is kialakulnak a szorongástól, a barátaink már kezdik unni, hogy csak erről a dilemmáról tudunk beszélni, és már magunkat is unni kezdjük. Mi segíthet a döntésben?

Nézzünk rá közelebbről egy ilyen döntésre! Sokszor az jelenti a gondot, hogy azt feltételezzük, az egyik megoldás jobb, mint a másik, csak mi nem vagyunk elegendő információ birtokában a helyes döntéshez. Az élet azonban úgy működik, hogy sosem vagyunk minden információ birtokában, nem tudjuk kivárni, míg mindentudóak leszünk. Ha megfigyeljük, miért is nehéz választani, előbb-utóbb feltűnhet, hogy nem tudunk egy egyértelműen jó megoldást találni, tehát egyik opció sem számottevően jobb, mint a másik. Vagyis egyik megoldás sem jó vagy rossz, nem tudunk igazán hibázni.

De akkor mégis mi alapján válasszunk? Tulajdonképpen a nehéz döntések a szabadságunk megéléséről szólnak, az identitásunk, az egyediségünk kibontakoztatásáról. Nem jobb vagy rosszabb városban élni mint vidéken, nincs egy objektív mérce erre – egyszerűen csak dönthetek úgy, hogy én egy városi ember akarok lenni, vagy egy vidéki, mert egyszerűen az tetszik, abban a környezetben érzem magam inkább otthon. Nem lesz egy objektív mérce, ami megmondja, hogy ebben vagy abban a kapcsolatban jobb-e lenni, egyszerűen csak választhatok, hogy milyen jellegű kapcsolatban akarok élni, milyen társat szeretnék magam mellé. Szóval a nehéz döntések nem mások, mint lehetőségek arra, hogy kifejezzem önmagam, letegyem a voksomat életstílusok és értékek mellett. Maga a szabadság.

Comments closed.